Dodawanie cukru do herbaty, kawy, czy różnych potraw jest najgorszym nawykiem. Może się to wiązać z wieloma poważnymi chorobami w tym otyłością, cukrzycą, chorobami serca i rakiem. Wiele osób nawet nie jest świadomych ile cukru dziennie spożywa. W cukrze nie ma nic dobrego. Nie zawiera białka, niezbędnych tłuszczów, żadnych witamin, ani minerałów. Jest tzw. zabójcą
i przez jego stosowanie robimy sobie wyłącznie krzywdę. Cukier negatywnie wpływa na gospodarkę hormonalną, która reguluje ośrodki głodu i uczucia sytości. Spożywając go zaburzamy nasze odczucia. Mimo, że organizm jest najedzony i tak będziemy odczuwać głód, co po czasie może doprowadzić do zwiększenia masy ciała.
Uszkadza również nasz metabolizm, co może prowadzić do zwiększonego magazynowania insuliny i tłuszczu. Krótko mówiąc ludzie spożywający dużą ilość cukru są znacznie bardziej narażeni na nadwagę i otyłość. Wysokie spożycie cukru wiąże się również z najbardziej śmiertelnymi chorobami świata, czyli rakiem, cukrzycą i chorobami serca. Cukier jest silnie uzależniający oraz niezwykle niezdrowy, dlatego należy go unikać za wszelką cenę. Na szczęście istnieje wiele sposobów na słodzenie żywności bez dodawania cukru.
Spis treści
Ile kalorii ma łyżeczka cukru?
Jedna łyżeczka cukru zawiera około 400 kcal! To bardzo dużo. Wiele cukru trafia do naszego organizmu również w formie płynnej. Uwielbiamy słodkie napoje gazowane, ale czy tak naprawdę jesteśmy świadomi, że one nas zabijają? W 300-mililitrowej puszcze najbardziej popularnego napoju o nazwie Coca-cola znajduje się 35 gramów cukru, czyli aż 8 łyżeczek!
Czy istnieje zdrowy cukier?
Na szczęście na rynku możemy spotkać wiele zamienników cukru, które nie wpływają tak negatywnie na nasz organizm. Oto kilka z nich:
- Stewia – jest naturalnym słodzikiem pozyskiwanym z liści krzewu pochodzącego z Ameryki Południowej. Co ciekawe nie ma żadnych kalorii. Badania wykazały, że nie powoduje żadnych negatywnych powikłań podczas jej stosowania. Jest w 100-procentach bezpieczna, a nawet może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi o 6-14%.
- Ksylitol – jest alkoholem cukrowym o słodyczy podobnej do cukru. Uzyskiwany z kukurydzy lub drewna brzozy. Występuje w wielu owocach i warzywach. Ksylitol zawiera 2,4 kalorii na gram, czyli o 40% mniej kalorii niż cukier. Ponadto nie podnosi poziomu cukru ani insuliny we krwi.
- Erytrytol – podobnie jak ksylitol, erytrytol jest alkoholem cukrowym, ale zawiera jeszcze mniej kalorii. Przy zaledwie 0,24 kalorii na gram, erytrytol zawiera 6% kalorii zwykłego cukru. Jego smak jest identyczny jak zwykły cukier, dlatego jest świetnym zamiennikiem.
- Syrop Yacon – pozyskiwany jest z rośliny yacón, która pochodzi z Ameryki Południowej. Smakuje słodko, ma ciemny kolor i gęstą konsystencję podobną do melasy. Istnieją badania, które wykazały, że yacon powoduje znaczną utratę wagi. Syrop z Yacon jest ogólnie uważany za bezpieczny, ale spożywanie jego dużych ilości może prowadzić do nadmiaru gazów, biegunki lub ogólnego dyskomfortu trawiennego. Zamiast dodawać do herbaty zwykły cukier, posłodź ją syropem yakon, a na pewno nie odczujesz różnicy.
Jaki jest więc najzdrowszy cukier?
Najlepiej wcale nie stosować cukru, ani słodzików, ale jeżeli już odczuwamy taką potrzebę to najlepiej jest wykorzystać słodziki naturalne. Jako zamiennik cukru spisują się one najlepiej. Wyżej wymienione: stewia, ksylitol i erytrytol są najbezpieczniejszymi środkami, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się słodkością naszych dań i napojów bez zmartwień.