Bardzo modnym w ostatnim czasie daniem śniadaniowym stała się tajemnicza szakszuka. Choć nazwa brzmi dość zagadkowo, okazuje się, że sama potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu – w dodatku przypomina nieco naszą swojską jajecznicę z pomidorami, przede wszystkim ze względu na podobne składniki.
Szakszuka – co to jest?
Danie shakshuka wywodzi się kuchni Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej, a jego nazwa oznacza wielki bałagan. Trzeba przyznać, że wszystko się zgadza – nie jest to potrawa, która zawsze przybiera taką samą formę i na każdym talerzu będzie prezentować się identycznie, a raczej charakteryzuje ją duża dowolność i luźne podejście do przepisu. Najważniejsze są dwa główne składniki, czyli baza szakszuki – pomidory i jaja, a także czosnek, bez którego to danie właściwie nie może powstać. Jeśli mielibyśmy w jednym zdaniu określić, czym jest szakszuka – są to jajka ugotowane w sosie z pomidorów z różnymi dodatkami. Mogą być one przygotowane na patelni lub w piekarniku, według indywidualnych preferencji. Dalej jest już tylko improwizacja i dowolność – wszystko zależy od tego, jakie przyprawy i składniki najbardziej w kuchni lubimy. Dla jednych przepis nie może obyć się bez posiekanej świeżej bazylii, dla drugich bez dodatku papryki lub cebuli, a z kolei miłośnicy dań mięsnych z pewnością dorzucą do niej pokrojoną w plasterki szynkę lub kiełbasę.
Jajka w pomidorach – zdrowie i smak w jednym
Szakszuka uchodzi za bardzo zdrowe danie. Trudno się dziwić – przyjrzyjmy się bliżej produktom, z których powstaje ta smaczna potrawa. Jajka są doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka oraz witamin i minerałów. Co więcej, wbrew powszechnej opinii są niskokaloryczne! Średniej wielkości jajko ma ok. 75 kcal, więc zjedzone bez dodatku tłustego majonezu (z którym tak wspaniale się komponuje) stanowi bardzo pożywny składnik diety fit. Kolejnym podstawowym składnikiem szakszuki są oczywiście pomidory, uchodzące za prawdziwą bombę witaminową o ogromnej wartości odżywczej. Zawierają naturalne przeciwutleniacze, stanowią źródło błonnika pokarmowego oraz węglowodanów. Co więcej, zawarte w nich substancje zapobiegają nowotworom, chorobom serca i miażdżycy, pozytywnie wpływają na układ nerwowy, a także na stan skóry. Regularnie spożywane wzmacniają odporność, a przy tym wszystkim są bardzo niskokaloryczne. Jeden średni pomidor zawiera jedynie 22 kcal, co oznacza, że możemy jeść je praktycznie bez ograniczeń.
Następny w kolejce jest czosnek. O jego leczniczych i prozdrowotnych właściwościach nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Wzmacnia odporność, jest naturalnym antybiotykiem, działa bakteriobójczo i obniża ciśnienie krwi. Jego specyficzny zapach jest przez jednych uwielbiany, a przez drugich znienawidzony – jednak warto włączyć czosnek do codziennej diety, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. Jak już wspominaliśmy, szakszukę każdy przygotowuje inaczej, i włącza do niej inne dodatki. Co do zasady są to głównie warzywa (głównie papryka, cukinia i cebula), świeże lub suszone zioła (bazylia, oregano, cząber, szczypior, koper) oraz przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, chilli). Wszystkie te składniki są nie tylko smaczne i nadają charakteru potrawie, ale również zdrowe – tak samo jak oliwa, na której przesmażamy pomidory. Co ciekawe, w Izraelu szakszuka uchodzi za doskonałe lekarstwo na kaca – czy tak jest w rzeczywistości? Warto sprawdzić samemu.
Szakszuka – przepis
Przygotowanie szakszuki jest bardzo proste – chociaż każdy może zmodyfikować przepis według własnych preferencji, podstawowe czynności są powtarzalne. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy na niej 1 obraną i posiekaną drobno cebulę. 6 pomidorów obieramy ze skórki po uprzednim sparzeniu i kroimy w kostkę, siekamy 4 ząbki czosnku i wszystko dodajemy na patelnię. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli – podsmażamy do odparowania soku (ok. 7 minut). Gdy sos będzie już dość gęsty i jednolity, wbijamy 4 jajka i na małym ogniu gotujemy do ścięcia białek. Podajemy w towarzystwie białego pieczywa. Smacznego!